Post Hoc Power Analizi

Post hoc power analizi nedir?

Post hoc power analizi, yapılan bir istatistiksel testin sonucuna göre, çalışmanın gücünü (power) değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu analizde, çalışmanın mevcut verileri kullanılarak, çalışmanın belirli bir etkiyi tespit etme olasılığının (gücünün) ne kadar olduğunu hesaplanır.

Post hoc güç analizi, genellikle istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmediğinde, örnek büyüklüğünün yeterli olup olmadığını veya yapılan çalışmanın hipotezi test etmek için ne kadar güçlü olduğunu belirlemek amacıyla yapılır.

Post hoc power analizi neden kullanılır?

  • Güç değerlendirmesi: Çalışmanın, gerçekte var olan bir etkiyi tespit etmek için yeterli güce sahip olup olmadığını anlamak için kullanılır.
  • Sonuçların yorumlanması: Çalışmanın sonuçlarının gücü açısından değerlendirilmesine yardımcı olur. Düşük güç, anlamsız sonuçlara yol açabilir.
  • Gelecekteki çalışmalar için planlama: Benzer çalışmaların planlanmasında, yeterli güce sahip bir çalışma tasarımı için bilgi sağlar.

Post hoc power analizi nasıl yapılır?

Post hoc power analizini yapmak için ilk adım çalışmada kullanılan verileri düzenlemektir. Bu aşamada, ilk analizde kullanılan veriler kullanılacaktır. Daha sonra etki büyüklüğünün hesaplanması gerekir. Verileri kullanılarak, Post hoc power analizi yapılması istenilen analiz için etki büyüklüğü hesaplanır. Etki büyüklüğü hesaplamaları, istatistiksel test türüne ve araştırma sorusuna bağlı olarak değişir. Etki büyüklüğü, farklı istatistiksel testler için farklı şekillerde hesaplanır. Doğru etki büyüklüğü hesaplamaları için istatistik literatürüne veya istatistik danışmanlığına başvurmanız önerilir.

Genelde;

    • t-testi için: Cohen’s d (standardize edilmiş ortalama farkı)
    • ANOVA için: Eta-squared (varyans analizi etkisi büyüklüğü)
    • Korelasyon analizi için: Pearson korelasyon katsayısı (r)

Etki büyüklüğü için kullanılacaktır.

Cohen’s d Etki Büyüklüğü için Cohen’s d yazımıza bakabilirsiniz.

Post hoc power analizinin son aşamasında güç hesaplanacaktır. Güç hesaplanırken çalışmada kullanılan örneklem büyüklüğü ve ve hesaplanan etki büyüklüğü kullanılacaktır.

R programında Post hoc power analizi nasıl yapılır?

R programında “pwr” paket yardımıyla post hoc power yapılması mümkündür. “pwr” paketi kullanarak

  • t-testi için aşağıdaki kod kullanılacaktır:

pwr.t.test(n = n, d = d, sig.level = 0.05, type = “two.sample”, alternative = “two.sided”)

* `n`: örneklem büyüklüğü

* `d`: Etki büyüklüğü

  • ANOVA için aşağıdaki kod kullanılacaktır:

pwr.anova.test(k = k, n = n, f = f, sig.level = 0.05)

* `k`: Grupların sayısı

* `n`: örneklem büyüklüğü

* `f`: Etki büyüklüğü (f = sqrt(eta-squared))

  • Korelasyon analizi için aşağıdaki kod kullanılacaktır:

pwr.r.test(n = n, r = r, sig.level = 0.05)

* `n`: örneklem büyüklüğü

* `r`: Etki büyüklüğü

Post hoc power analizi sonucu nasıl yorumlanır?

Hesaplanan güç değeri, çalışmanın gerçekte var olan bir etkiyi tespit etme olasılığını gösterir. Genellikle kabul edilen minimum güç değeri %80’dir. Düşük güç, anlamsız sonuçlara yol açabilir. Yüksek güç ise, çalışmanın sonuçlarının daha güvenilir olduğunu gösterir. Ancak post hoc güç analizi, çalışmanın gerçek gücünü tam olarak yansıtmayabilir. Sonuçlar dikkatli bir şekilde yorumlanmalıdır.  Başka bir deyişle, post hoc güç analizi, gözlemlenen etki büyüklüğüne dayanır ve bu değer örnekleme hatalarından etkilenebilir. Ayrıca, anlamlı olmayan sonuçlar, düşük güce mi yoksa gerçekten bir ilişkinin olmamasına mı bağlı olduğunu kesin olarak söylemek zordur.

Post hoc power analizi için bir Örnek:

Bir t-testi çalışmasında, örneklem büyüklüğü 25, gözlemlenen etki büyüklüğü (Cohen’s d) 0.4 ise:

pwr.t.test(n = 25, d = 0.4, sig.level = 0.05, type = “two.sample”, alternative = “two.sided”)

Bu kod, çalışmanın gücünü hesaplayacaktır.

Bu örnek, temel bir post hoc güç analizi uygulamasını göstermektedir. Daha karmaşık durumlar için, R’nin esnekliği ve geniş paket yelpazesi kullanılarak daha detaylı analizler yapılabilir.